Réges-régen, egy december végi napon – hogy a misztikus időbe helyezzem – egy igen kedves lányismerősömmel beszélgettem egész éjjel. Na, most tekintsünk el attól, hogy én miért beszélgetek egész éjjel ahelyett hogy... vagy hogy aludnánk. Egy kocsmában, a viszontlátás öröme után szóba került egy s más, többek között egy bizonyos férfi akiről megemlítette, hogy raszta. Jó. Ezt így nem kellett volna mondja, mert egész éjjelre témát adott:). Na de, akkor nem akartam részletesen kifejteni, hogy mi a véleményem a rasztáról, de azóta is motoszkál a fejemben, ígyhát leírom. Gyorsan a történetét a mozgalomnak, bár azt bárhol megkapjátok. Nem is írom le részletesen, csak átfogó kép alakuljon ki bennetek.

Igen röviden, a raszta, a rasztafári mozgalom, vallás Hailé Szelaszié-t fogadja el isteni inkarnációnak. Ő a fekete messiás, aki megmutatja az igazi utat, lévén hogy a keresztények istene nem jó, pusztító, öldöklő, stb. Na de, miért is lett ez az ember sokak szemébe ilyen fontos? Nem a tettei miatt, hanem jókor volt jó helyen. Az 1930-as években Etiópia császára volt, az egyetlen független afrikai ország uralkodója. És ezzel beteljesült az a bibliai prófécia, hogy lesz majd Afrikában egy önálló ország, amit Júdea Oroszlánja fog kormányozni (hopp-hopp!!). Szóval a keresztényeknek ami Jézus, az a rasztáknak Szelaszié (eredeti nevén Ras Tafari, azaz Tafari nagyúr). Nahát, ez be is következett, és Jamaicában két slukk között észre is vették, hogy 'nézd má', itt van az új messiás!'... nah, miután ezzel megvoltak elszívtak még pár szállal és rájöttek arra is, hogy ha már négerek, akkor ők afrikaiak. De a kultúrájuk odavan, ellopták (mind a két kókuszt), ezért exportáltak maguknak egyet. Ahogy azt ők elképzelték: a társadalom rossz, úgy kell élni, mint ők, és akkor hú de jó lesz.

Az már valóban a társadalom furcsaságát bizonyítja, hogy így elterjedt, a zenével első sorban. Ők úgy élnek – elképzelésük szerint – mint Afrikában, mielőtt elrabolták volna őket. Eddig a finomság. És most az a rész amit majd külön posztba megírok. Cion (Zion) és Babilon elmélete. Dióhélyban, a babiloni rendszer lázadás az igazi isten ellen, azért babiloni, mert Babilóniából ered. Egyébként az egész nyugati-keleti társadalom 'babilonista' ilyen szempontból. Ezzel szemben a Cion elméletét követőek az igaz úton vannak, és ezért ők nem babilónisták, hanem...de, ne mondjuk tovább. Na tehát, aki magát rasztának maszkírozza az tudja, hogy ő egyrészt tagadja a kereszténységet, de az iszlámot és a hindut is, tagadja a hagyományos értelemben vett társadalmat, tehát anarchista. ----

De ez mekkora baromság, hogy lehet ilyesmit kitalálni, ez a leghülyébb összeesküvések, fantazmagóriák szintjén mozog, tudom. Ezen kijelentésekre nem válaszolok. Nem hiszitek? De dúdoljátok, legalább

By the rivers of Babylon, there we sat down
ye-eah we wept, when we remembered Zion.
By the rivers of Babylon, there we sat down
ye-eah we wept, when we remembered Zion.

When the wicked
Carried us away in captivity
Required from us a song
Now how shall we sing the lord's song in a strange land”

Nyers fordításban: 'Babilon folyóinál leültünk/ igen sírtunk és emlékeztünk Cionra(x2). Mikor a gonosz elvitt minket rabságba/ kért tőlünk egy dalt/ hogyan tudnánk énekelni az isten dalát egy furcsa földön.' Klasszikus, Boney M.-től, By the river of babylon. Ójaj, vajon miről is szólhat, a korábbi pár mondatot is figyelembe véve. Na ez a rasztafári. Jó, hogy ezt a rasztások 90%-a nem tudja. És? Nézzen utána! Ha én leborotválom a hajam, és bakancsot húzok, szkinhed leszek a társadalom többségének a szemében, nem vitás, mindenki azt mondja. Ha valaki rasztás, füvet szív, és egyáltalán azt az életvitelt folytatja, akkor nem lesz rasztafári? Csak mert nem tudja? Ne legyen annyira igénytelen senki. Ha te, kedves olvasó raszta vagy, és ezt nem tudtad, az nem ment fel téged. Mert ez nem egy divatirányzat, hanem – figyelj – egy vallás jelképe. És ha te azt magadra veszed, akkor az vagy. Nem illik rád a fenti leírás? Akkor bizony ez vallásgyalázás. És azzal együtt, hogy ez egy destruktív vallás és tényleg, ha a fűszívástól ilyen ötleteid vannak, akkor inkább extasy s száradj ki, de bizony a vallás olyan dolog, hogy azt nem kell bántani, ha egyet értesz vele, ha nevetségesnek tartod. Minden vallásra érvényes. És hogy mitől jelkép a haj? Egyszerű, attól, hogy azzá tették. Nem egy ősrégi szimbólumot, viselkedést sajátítottak ki, hanem egy újat alkottak. És mindegy, hogy dreadlock, vagy az a csimbókos raszta vagy (arra szakszót nem tudok), nem érdekel, hogy megvannak ennek a haj nem levágásnak a bibliai gyökerei, ha azt viseled, akkor akarva-akaratlanul ezt képviseled.

Na és most, ha mindezekkel tisztában vagy, és úgy csinálod, akkor tegyed. Tényleg, én nem ítélem el a neonácikat sem (feltéve ha nem annyiból áll nekik a náculás, hogy mocsok zsidók/cigányok/négerek / éljen Hitler, zikkájl), nem foglak téged sem. Csak ha viseled, akkor vállald fel a fentieket, tudatosan. Ha nem értesz velük egyet, akkor vágasd le. Figyelj, szerintem rohadt jól néz ki a szvasztika, főleg úgy 45 fokos szögben elfordítva, kissé stilizálva. Esküszöm, dinamikus, laza. De nem viselem, mert tudom, mit jelképez, és azzal nem értek egyet. A többiek érzékenysége nem érdekel, ha egyet értenék vele, viselném. De nem, mivel nem az én világom. De persze nem ti vagytok egyedül így, kedves raszták. Lesz majd szó itt a fordított Vénusz-jelképes (pentagramma) sátánistákról, és a germán halálrúnás hippikről is. Majd. Most ti voltatok terítéken.

Szerző: Gidro  2010.02.21. 21:42 komment

Címkék: vélemény cikk raszta

süti beállítások módosítása