Egyet tippelek. Annyira zavaros a helyzet, hogy úgy tudom számolni a százalékokat, ahogy a hasam súgja. Lássuk csak a fidesz abszolút nyertes, de kétharmad nélkül, az mszp és a jobbik egy szinten lesz, pár százalék eltéréssel, de 15 körül. Az mdf nem jut be, az lmp bejut. Most természetesen nem a választók véleményét tippeltem meg, hanem az első forduló eredményét. A fideszt nem kell magyarázzam, mindenki számára világos, hogy hatalmas győzelem lesz. De. A részvételi arány alacsony, és nem hiszem, hogy a délután folyamán elkerüli a négy évvel ezelőtti értéket. Miért is? A fideszesek biztosak a győzelmükben, a 'volt' mszp szimpatizánsok kiábrándultak, az mdf -ben nem hisznek.

Egyedül a jobbiknál láttam azt, hogy keményen mozgósítani tudta a szimpatizánsait. Ennek ellenére nem hiszem, hogy messze elkerülné az mszp-t. Miért is? Egyrészt a külföldi (első sorban az amerikai) magyarok valamiért nem szavaznak, már ahogy én tudom. És ez első sorban a jobbiknak hátrány. Ezen felül ne feledkezzünk meg arról, hogy gyakorlatilag a 2006 -os választásoknál bebizonyosodott, hogy nagymérvű csalások voltak. A szavazatvásárlás, buszos hordozgatás természetesen most is megtörténik, és ezen felül egy lassan, de biztosan záródó jobbik-ellenes ligát látok a magyar politikai életben (azért nem írtam, hogy zárt ligát, mert nem hivatalos). Tehát, míg a jobbiknak előny az alacsony részvétel, mert a szavazói a legaktívabbak, hátrány, hogy semmilyen törvényes kiskaput nem használ, és egyszerűen nincsenek emberei a megfelelő helyeken, akik ha nem is csalnak a javára, azt megakadályozzák, hogy csalással szavazatokat veszítsenek.

A fidesz támogatottsága óriási, a kampány hajrájában, meg egyértelműen dominálta a médiát, és az utcákat. De pontosan a túlzott magabiztosság az, ami a kárára válhat. A bizonytalanok, jó része, aki amúgy a fideszre szavazna, nem megy el, mondván, hogy úgyis ők nyernek, akkor meg minek. Bár úgy a fidesz, mint a jobbik remekül kommunikálta, hogy történelmi jelentőségű választás következik, a fidesz nem hangsúlyozta eléggé a kétharmad szükségességét, amivel talán jobban tudta volna mozgósítani az embereket. Talán, mert ugyanakkor azt is számba kell venni, hogy sokan nem helyeslik a kétharmadot, így az erőteljes kampány könnyen visszafele sülhetett volna el (lásd az szdsz kampányát az ep választásokat megelőzően).

Az mszp lassú hanyatló pályán van. A jelenlegi támogatottságukat a teljes lakosság körében 8-9% -ra teszem, ami példátlanul alacsony. Csakhogy: azok a támogatók kőkeményen ott állnak, biztos szavazatot jelentenek. Így, az alacsony részvétel neki is kedvez, mivel a jobbikhoz hasonlóan ennek a pártnaik is hívei vannak, nem csak szimpatizánsai. De míg a jobbikban a hívek és a szimpatizánsok aránya egyharmad-kétharmad, addig az mszp jelenlegi szavazóinak közel háromnegyede párthívő.

Az mdf nem képez reális alternatívát senkinek. Így, hogy összemosták az szdsz -el gyakorlatilag fél százalékot nyertek, és vesztettek legalább 3-at. Ha bejut a parlamentbe, azt én úgy értékelem, hogy nagyon masszív csalások történtek.

Az lmp érdekes formáció. Jópofa, fiatalos, és tényleg másképp mutatják be a politikát, mint a fenti pártok. A többség szemében az alól a vád alól is kihúzták magukat, hogy az szdsz utódpártja lennének, hiszen az az mdf -vel egyesült. De ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nagyon rövid idő alatt, nagyon nagy párt lett. Gyakorlatilag egy-másfél év alatt nőtte ki magát egy kis mozgalomból olyan országos párttá, ami eséllyel bejut a parlamentbe. Ehhez pénz kell. Ezt a pénzt kapták. Kitől? Aki eddig az szdsz-t támogatta. Aki ezt tudja, az nem szavaz rájuk, mivel (talán jogosan) az szdsz utódpártjának tekinti őket. De az arculatuk nagyon jó, sok fiatal úgy gondolhatja, hogy ez az ő pártja.

Összegezve, tiszta választás esetén a jobbik és az lmp okozhat meglepetést azzal, hogy a vártnál nagyobb eredményt érnek el. De míg az lmp -nek 6-7% kiváló, és ha többet kap, az döbbenetes, addig a jobbiknak a 20% a nagyon jó, 20 és 30% között kiváló, és fölötte döbbenetesen sok. Reálisan, tiszta választásokat számolva és az lmp-t 5 és 6% közé teszem. Az mszp 10 és 15% között lesz, a jobbik 15 és 20%, a fidesz 55 és 70 között. De mivel nem lesz tiszta választás – ahogy az már szokás magyarhonban – ezért a bejegyzés elején található adatokat tartom reálisnak.

Szerző: Gidro  2010.04.11. 15:35 komment

Címkék: tipp választás

süti beállítások módosítása