Egy román híroldalon kaptam ezt a cikket. Természetesen nem ezzel kívánok tisztelegni Pünkösd ünnepe előtt, csupán jelzem, hogy minden házban vannak bohócok. Kommentár nélkül, itt van a fordítás:


A katolikus pünkösd alkalmával a magyarok irredenta betegsége a felszínre tört.

 

A magyar irredentizmus súlyos betegség. Az ebben szenvedők többsége elrejti, otthon, a családban esetleg az iskolában adja tanújelét a bajának. Mégis, ha fontosabb történelmi dátum, vagy vallási ünnep közeledik, a tünetek felszínre törnek, és egyes irredenta magyarok a nagyközönség előtt felfedik ezen mentális gondjaikat, hasonlóan a leprásokhoz, kik elfelejtették, hogy a kolóniájukon kívül létezik egy normális világ. Így történt mindez ezen a hétvégén is a római-katolikusok pünkösdjének alkalmából.

Magyarok ezrei Romániából csakúgy, mint Magyarországról ostrommal bevették Csíksomlyó helységet, ahol több mint 400 éve a római katolikus magyarok a pünkösdöt ünneplik a hegy tetején. Sokan közülük, vélhetően a papjuk sürgetésére aki most a Európa-parlamenti választásokon jelöltette magát az RMDSZ-EMNT listáján, árpád sávos zászlókkal és Nagy-Magyarországos plakátokkal felfegyverezve érkeztek. Nem hiányoztak az úgynevezett Székelyföld zászlói sem, és a Wass Albert könyvek. Sok magyar Magyarországról, mivel az irredenta betegség határokon áthidaló, a 'Nosztalgiavonattal' jött Hargitára. Ez a vonat akadálytalanul áthaladt a román állomásokon azzal együtt, hogy a mozdonyon volt az Osztrák-Magyar Monarchia címere, ami bizonyítja, hogy az anti-román törvények még mindig a magyaroknak kedveznek. Sokan a turisták közül elmentek Magyarország volt határhoz, Gyimesbükkbe. Kolozsváron sem történtek másképp a dolgok. Több száz magyar turista jött szombaton Kolozsvárra, hogy a katolikus pünkösdöt ünnepelje. Ennek következtében autók tízei parkoltak a Szent Mihály katedrális körül az Unirii téren (Szerk. megj.: Azaz a Mátyás téren). És nem csodálkoztam nagyon, mikor a legtöbb kocsi hátán a Nagy-Magyarországos matricát láttam. Vasárnap ebéd után magyar turistákkal töltött autóbuszok tucatjai ténferegtek a város központjában parkolóhelyet keresve. A Szent Mihály katedrális előtt az irredenta-matricás kocsik mellett megjelent egy, 'Székelyföld' zászlójával. Valószínűleg egy volt Románia nagyjából 350 székelye közül.

A magyarok nem hagytak ki egyetlen vallási ünnepet sem az ilyesfajta tevékenység végzésére. Az önkontroll és a jóérzés ilyen fokú hiánya nem teszi őket jobbá, sőt úgy hiszem hogy mostantól a Tourette-szindróma kontrollálhatatlan kitöréseivel váltak egyenértékűvé a cselekedeteik. Kicsi koruktól arra tanítják őket, hogy utálják a románokat, az iskolában azt tanítják, hogy ők, magyarok, egy felsőbbrendű faj, ami miatt mindent megcsinálhatnak. Nem tanulnak románul, és a fiatalok körében egy háborús bűnös kultuszát terjesztik. Túl vannak adagolva, patetizmussal, és ez gyógyíthatatlan. Nincs mit csináljunk, sajnálnunk kell őket. Nincs nekik egyetlen egy világos pillanatuk sem, hogy felfogják: Nagy-Magyarországban, amire vágynak, csak 12 millió magyar lenne, és a kisebbségek (románok, szerbek, szlovákok, horvátok) többen lennének. Lehetséges, hogy így Magyarországnak az első elnöke román lesz!

Ezen a hétvégén megtanultam elfogadni a magyar szélsőségesek nézeteit, és megértéssel nézem őket. Csak beteg elméknek a kivetülései, embereknek akik nem tudnak többet és képtelenek is többre. Végül, csak a gyógyszerek tudják lenyugtatni a frusztrációkkal és megvalósítatlan dolgokkal teli életüket.

George Bara


http://www.napocanews.ro/2009/06/de-rusaliile-catolice-ungurii-au-umblat-cu-boala-iredentismului-la-vedere.html - a link a cikkhez

Szerző: Gidro  2009.06.04. 19:31 komment

Címkék: fordítás cikk román soviniszta

süti beállítások módosítása