Érdekesség. Nem fogok belemászni most semmilyen elemzésbe, csupán bemutatom magyarország legolvasottabb hírportáljának egy részletét. Azon a napon történt meg mindez, amikor az új alkotmányt elfogadta a fidesz ( a többi párt híjján). Egypárti alkotmány, való igaz, mert a többi párt vagy elvből nem vett részt, vagy mert elutasították a javaslatait. Nos ezen az oldalon megjelentek a mai napi tüntetések az új alkotmány elfogadása ellen. Szó legyen róla, az is benne volt a hírekben, hogy bár sok tüntetés volt (vagy éppen azért mert) egyik sem mozgatta meg a várt hatalmas tömeget. Hogy nem ejtettek szót az alkotmány elfogadása mellett szervezett demonstrációkról, a fölött most elsíklok. De 'cserébe hadd mutassak be egy kis képet.

 

Igen, ez onnan van, az oldalról. Na mármost egy hírportál elvileg független, és valós információkat közöl. Sajnos játszanak az emberekkel, mert egy blogban egy ember bármit leírhat, ez az ő döntése, az ő véleménye. De az emberek többsége ezt is információnak fogja fel, hiába, hogy nyílvánvalóan nem azok. Egy híroldalon azt akarom megtudni, hogy mi történik a világban. És íme. Erről tényleg nem ebben a hozzászólásban akarok beszélni – bár bevallom, nehéz ellenállni a kísértésnek – úgyhogy le is zárom.

  

 

Maradjunk annyiban, hogy a fidesz bekerült egy olyan médiába, ahol erős az ellenszél. És ezt szemlátomást nem változtatja olyan gőzerővel, csinál amit akar, és majd a média tájékoztat. De, mint azt nagyon jól tudjuk, a média az egy hatalmi ág. Pont olyan, mint a hadügy. Igen érdekes elképzelés egy olyan kísérlet, ami azt mérné, hogy mennyire képes megváltoztatni a média az emberek világról alkotott képét. Sajnos ez kísérleti körülmények között nem megvalósítható, ellenben a való életben jól műlködik. Ezért nem is kell a kísérlet. De, ha szabad egy hasonlatot. Vegyük mondjuk a náci vagy a kommunista rendszer újságjait, plakátjait, műsorait. Az ideológia dominálta a tájékoztatást, arról számolt be, amiről akart, és úgy ahogy akart. Ezzel tudta a társadalmat megtéríteni, szélsőségesebb esetben fanatizálni. Nem csak ezzel, hanem első sorban ezzel. Ugyanúgy, voltak valós hírek, valós problémák felvetve, de úgy csavarták, hogy a megoldás evidensnek tűnjön. Ezek a rendszerek elmúltak, de – kérdem én – ugyan miért gondoljuk mi azt, hogy a mostani rendszer ugyanúgy nem foglya-e egy másik törekvésnek. Persze – köszönhetően az internetnek – megírhatja bárki amit gondol, nem lehet ezt csinálni. Nem, a helyes következtetés az, hogy nem lehet ezt úgy csinálni. Most, ha valami olyant írsz, vagy mondasz, ami nem képezi részét a 'kanonizált' sajtó formáinak és logikájának, akkor ki vagy röhögve és félre vagy söpörve egy növekvő társadalmi réteg által. Talán már említettem ennek azt a változatát, hogy nem azt nézik, hogy MIT mondanak, hanem, hogy KIK mondják. Ez például jellegzetesen újmódi hozzáállás. De ha én közzé teszek egy tanulmányt mondjuk a német gazdasági fellendülésről a harmincas években, vagy a hatvanas-hetvenes évek Magyarországának viszonyulásáról a dolgozó emberekhez, akkor jobbról-balról kapom a sortüzet.

Szóval, végső soron azért vagyunk hülyének nézve, mert jelentős részünk bizony ilyen szempontból hülye, műveletlen, nem tart lépést a kor médiájának módszereivel. De nincs is ahogy, mentségünkre legyen mondva. Vagy rájön magtától, tapasztalja esetleg, vagy nem. De a szemnyitogatásnak nem lehet foganatja, ha a legtöbb ember csukva akarja tartani, mert kényelmesebb úgy neki, kevesebb a kérdés, nem szól bele az ő kis világába senki. És ezzel kerek a poszt, mert valamikor erről is írtam. Talán:).

Szerző: Gidro  2011.04.19. 03:16 komment

Címkék: média manipuláció idiokrácia

süti beállítások módosítása